Goud sparen zorgt voor een bescherming van uw koopkracht!
De historisch lage spaarrente die we momenteel met z’n allen ervaren zorgt er samen met de onophoudelijke geldontwaarding voor dat we eigenlijk enkel en alleen maar slecht nieuws te melden hebben voor de spaarders. We kunnen vaststellen dat er eigenlijk sprake is van twee verschillende invloeden die bestaan op spaargeld. In eerste instantie is er natuurlijk de rente. Onder normale omstandigheden zou deze er voor moeten zorgen dat uw vermogen in waarde toeneemt. Anderzijds is het zo dat er ook stil moet worden gestaan bij de zogenaamde inflatie. Net deze inflatie is er voor verantwoordelijk dat de koopkracht van het kapitaal niet toeneemt, maar wel degelijk afneemt. Dat is voor de spaarder natuurlijk zeer slecht nieuws.
De kans bestaat dat bovenstaande niet zomaar voor iedereen direct duidelijk is. In principe moet u er in de praktijk gewoon rekening mee houden dat het rendement dat u nu op een spaarrekening ontvangt sowieso negatief is. Met andere woorden, u ziet uw vermogen waar u zo hard voor heeft gewerkt niet toenemen, maar juist afnemen. Daarnaast is het zo dat er niet alleen in Nederland, maar ook in verschillende andere Europese landen zoiets bestaat als een vermogensbelasting. Deze belasting zorgt er voor dat uw zuurverdiende spaargeld alleen maar nog meer wordt uitgehold met alle gevolgen van dien. We kunnen dus met recht en rede stellen dat de kans bijzonder groot is dat u in de toekomst veel minder zult kunnen kopen of doen met uw zuurverdiende geld dan op vandaag het geval is.
Goud sparen kan zorgen voor een vermogensbehoud
Veel mensen vermoeden dat alle verschillende beleggingscategorieën in de praktijk wel enigszins met elkaar in verbinding staan. Dat is echter niet helemaal correct. Voor de prestaties van zowel zilver als goud geldt namelijk juist dat ze voor het grootste deel los staan van deze van de andere beleggingscategorieën. Dit heeft als gevolg dat goud sparen niet uitsluitend een praktische, maar bovendien ook een flexibele manier is om het risico van het gespaarde vermogen in valuta te kunnen spreiden. Het edelmetaal zal u in de praktijk dan wel geen rente of dividend opleveren, ze biedt wel met zekerheid een uitstekende bescherming tegen geldontwaarding. Bovendien beschermt ze u eveneens tegen een significant verlies van vermogen.
Eén van de belangrijkste eigenschappen waar u bij niet alleen goud, maar ook bij zilver op kunt rekenen heeft betrekking tot het feit dat ze niet meer kunnen worden bijgemaakt. Dit heeft als gevolg dat er geen enkele partij in de wereld bestaat die ook maar enige invloed kan uitoefenen op de schaarste waar uw belegging over beschikt. Dit in tegenstelling tot bij bijvoorbeeld aandelen. Wanneer er sprake is van een nieuwe aandelenemissie is het namelijk mogelijk dat uw aandelen kunnen komen te verwateren. Voor geld is dan weer van toepassing dat het kan worden bijgedrukt door de centrale banken.
Bent u iemand die investeert in fysiek goud en / of zilver? In dat geval bent u ook nog eens helemaal niet afhankelijk van een derde partij die het goud in zijn of haar bezit houdt. U en alleen u bent degene die het goud in bezit heeft. Voor goud geldt tot slot dat het in tegenstelling tot bedrijven, banken en zelfs landen ook niet failliet kan gaan.